post

Sok z cytryny w dzieciństwie każdemu kojarzył się z okropnie kwaśnym płynem, który czasami ktoś podawał nam dla żartu. Stał się on nieodłącznym elementem ceremonii przyznawania Orderu Uśmiechu i jest ważnym składnikiem wielu potraw oraz wypieków. Czy sok z cytryny oprócz swoich walorów kulinarnych może jednak być częścią zdrowej diety? Okazuje się, że warto się nim zainteresować i regularnie włączać go do swojego jadłospisu – niekoniecznie w czystej i bardzo kwaśnej postaci.

W czym pomaga sok z cytryny?

Niepozorny sok ze zwykłej cytryny zawiera oczywiście ogromne dawki witaminy C – o tym wiedzą nawet dzieci. Ale czy poza tym sok z cytryny może być zbawiennym dodatkiem do diety? Bardzo dużym zaskoczeniem może być to, że kwaśny sok… odkwasza organizm. Okazuje się, że właśnie tak jest – kwasy wnikają do organizmu w wyniku niewłaściwego odżywiania i zaburzeń metabolizmu. Może to prowadzić do zwiększonej podatności na przeziębienia i infekcje. Sok z cytryny zawiera jednak terpeny, które neutralizują kwasy i pomagają zwalczyć zgagę, niestrawność, a nawet zlikwidować problemy z zapaleniem dróg pokarmowych czy owrzodzeniami. Dodatkowo pomaga to zachować dobry wzrok – kwasy niszczą pręciki i czopki w siatkówce oka, ale sok z cytryny zabezpiecza ją przed degradacją. Szklanka świeżego soku z cytryny z wodą pozwala oczyścić także wątrobę. Nie bez znaczenia jest fakt, ze w soku z cytryny znajdują się także aż dwadzieścia dwa związki pomocne przy zwalczaniu i profilaktyce chorób nowotworowych.

Sok z cytryny w zdrowej diecie

Nie każdy jest w stanie pić sok z cytryny – po prostu niektórzy nie przepadają za kwaśnym smakiem i nie są w stanie przyjmować go w czystej postaci. Na szczęście sok z cytryny można przemycić do codziennego żywienia w inne i znacznie bardziej przyjemny smak. Przede wszystkim można nim zastąpić ocet. Często dodawany jest on do przeróżnych sałatek i surówek – mieszanka cytrynowego soku z odrobiną oliwy z oliwek jest znakomitą alternatywą. Można także po prostu mieszać sok z cytryny z innymi sokami owocowymi lub warzywnymi. To doskonały sposób by poprawić smak obu – to idealne rozwiązanie gdy pijemy soki z mdłych lub niezbyt lubianych warzyw. Sprawdzi się to na przykład w przypadku słodkich soków z buraka, które mimo tego, że są niezwykle zdrowe to nie przypadają do gustu wszystkim miłośnikom zdrowego żywienia. Odrobina soku z cytryny zmienia całkowicie smak i nadaje sokom wyraźnego akcentu. Sok z cytryny to oczywiście też nieodłączny składnik bardzo wielu przepisów – używa się go do potraw słonych i słodkich.