post

Chyba nie ma bardziej klasycznego soku niż ten przygotowywany z marchwi. Zwykła marchewka to nieodłączny symbol każdej kuchni – można wręcz powiedzieć, że jest to nieodłączny symbol gotowania i kulinarnych przygód. Rodacy bardzo lubią marchew w postaci gotowanej lub jako dodatek do sałatek czy zup, ale czy doceniają świeżo wyciśnięty sok z marchwi? Okazuje się, że coraz częściej jest to nieodłączny napój w ciągu dnia – moda na zdrowie żywienie sprawiła, że świeży sok przeżywa prawdziwy renesans, a marchew w kolejnej dziedzinie pretenduje do roli królowej.

Czemu warto pić sok z marchwi?

Wyciśnięty w domu sok z marchwi to najprawdziwsza multiwitamina – znajdziemy w nim witaminy A,B, C, D, E, PP i K. To także niezwykle cenne łatwo przyswajalnych minerałów – magnesu, wapnia, jodu, żelaza, potasu, kobaltu i sodu. Zdecydowanie jest to najlepszy napój dla wszystkich pań spodziewających się dziecka – nie tylko jest to duża dawka bardzo ważnych składników pokarmowych, ale także przyczynia się poważnie do poprawy jakości mleka. To nie jedyna zaleta tego specyfiku – marchew jest prawdziwym warzywem młodości. Picie soku z marchwi pozwala zachować na długo zdrowie i urodę oraz przyczynić się do ładniejszej opalenizny w czasie lata. Wszystko za sprawą karotenu, który powoduje wzmożoną syntezę żeńskich hormonów. Jednak sok z marchwi to także niezwykle wartościowo antyoksydant. Jest tak skuteczny, ze powszechnie używa się go jako środek wspierający przy leczeniu i profilaktyce nowotworów. Badania wskazują na to, że regularne przyjmowanie soku marchewkowego jest w stanie nawet zatrzymać rozwój przeróżnych chorób onkologicznych.

Sok marchewkowy – jak przygotować?

Zwykły, czysty sok z marchwi jest banalny w przygotowaniu. Wystarczy wybrać kilka ładnych marchewek, obrać je ze skórki, dobrze umyć i przepuścić przez wyciskarkę. W praktyce to wszystko. Jednak sok z marchwi jest idealną bazą dla bardziej skomplikowanych i jeszcze smaczniejszych napojów. Najbardziej klasyczne i najbardziej lubiane połączenie to marchew i jabłka. Łącząc je w wyciskarce otrzymujemy sok, który uwielbiają ludzie w każdym wieku – nawet dzieci nie trzeba namawiać do jego picia. Oczywiście sok z marchwi może być też składnikiem soków wielowarzywnych – doskonale smakuje jeżeli dodamy do niego odrobinę selera lub pomidora. Z pewnością jego zaletą jest też to, że doskonale smakuje na słodko i na ostro – można dodać do niego miód lub nadać mu nutę niezwykłej pikanterii przez zmieszanie marchwi z imbirem lub odrobiną soli i pieprzu.